Campagnetoolkit voor organisaties

Campagnetoolkit campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck!"

Rond teken en de ziekte van Lyme bestaan heel wat misverstanden. De campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck!" corrigeert mogelijke misverstanden en informeert wat je kan doen om de ziekte Lyme te voorkomen of te genezen.

Ook jij kan mee de campagne uitdragen.  Alle informatie die je als organisatie nodig hebt, vind je terug in deze campagnetoolkit.

Bedankt alvast!

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde de campagne, in samenwerking met Sciensano en Circuze, in opdracht van het agentschap Zorg en Gezondheid.

TEKEN_iLL_bestelmodule_2018.jpg
Gratis campagnemateriaal voor organisaties
Rode draad campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck!"

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen: “Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt. Het is daarom belangrijk dat we de mensen duidelijk informeren over hoe ze een teek correct moeten verwijderen. Onze boodschap is gemakkelijk te onthouden: controleer, verwijder en volg op.”

De campagne is gebaseerd op principes van gedragsverandering, health literacy en risicocommunicatie.  Een mix van deze principes resulteerde in drie duidelijke handelingen die belangrijk zijn voor preventie:

heb je een tekenbeet? Controleer, verwijder en volg op!

1. Controleren – Controleer altijd op tekenbeten als je in de natuur bent geweest. Dezelfde dag nog. Controleer van kop tot teen, want een teek is klein en zoekt vaak een warm plek. Zorg dat tekencontrole een goede gewoonte wordt bv. voor het slapengaan.

2. Verwijderen – Als je een tekenbeet hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging. Knijp de teek niet plat, draai niet aan de teek, smeer niets op de teek en verbrand de teek niet.

3. Symptomen opvolgen – Volg een tekenbeet goed op. Let een maand lang op mogelijke symptomen en ga naar de huisarts als één van de symptomen optreedt.

Deze stappen werden verwerkt in een breed aanbod aan materialen.  Deze vind je terug in de webwinkel voor organisaties.

Overzicht beschikbare materialen

Afbeeldingen

De kernboodschap van de campagne "controleer-verwijder-volg de symptomen op" werd verwerkt in afbeeldingen.  Deze afbeeldingen en varianten daarop vind je in verschillende formaten terug in de webwinkel voor organisaties.

Contentplan en afbeeldingen sociale media

Via sociale media kunnen we heel wat mensen bereiken.  Om het succes op sociale media te vergroten, werkten we een kant-en-klaar contentplan en bijhorende posts voor sociale media uit.  

Gids voor verenigingen "Wat te doen bij een tekenbeet?"

Heel wat verenigingen beschikken over een EHBO-koffer waar deze gids perfect in past.  Het ringmapje bevat een antwoord op al je vragen "Wat te doen bij een tekenbeet?".  Het mapje bevat ook een handige tekenverwijderaar (een tekenkaart) en een scheurblok met invulformulieren.  Deze invulformulieren zorgen ervoor dat je niet vergeet de symptomen op te volgen.

Affiche, digitale animatie en folder

Heeft u een wachtzaal of kan u elders deze materialen gebruiken? De affiche kan ook gebruikt worden aan de ingang van een bos of in scholen bijvoorbeeld. Bestel ze gratis via de webwinkel!

Filmpje, artikels, publireportages, banners, nieuwsberichten en mailings

Beschikt u over een eigen tijdschrift of website? We voorzien verschillende online materialen die u kan gebruiken om de campagne mee te ondersteunen of de informatie mee te verspreiden.

Educatief pakket secundair onderwijs

Lesideeën voor in de klas en een PowerPoint ter ondersteuning.

VoorstellingsPowerPoint

Wil je ergens zelf het verhaal brengen van de campagne? We werkten een presentatie uit die je hier in kan ondersteunen.  Contacteer de medisch milieukundige van je Logo voor meer informatie.

Huisstijlgids

In deze gids vind je terug welke kleuren we gebruiken, welke hashtag, welk lettertype, ....

Tekenbeet controleren
Heb je een vraag? Contacteer het agentschap Zorg en Gezondheid